Over de schoonheid
van zonnepanelen
Download brochure

Advies 1: de panelen

De keuze in soorten zonnepanelen wordt steeds groter. Toch kiest negentig procent van de gebruikers voor de standaardpanelen die in grote hoeveelheden in Europa en Azië worden geproduceerd. Die panelen leveren een aanvaardbaar rendement tegen een gunstige prijs. Wie voor zulke panelen kiest zit vast aan bepaalde maten en uitvoeringen: veel keus is er niet.

Toch is er een groeiend aanbod aan alternatieven: er zijn zonnepanelen op de markt in vele verschillende kleuren, er zijn bedrijven die zonnepanelen kunnen maken in elke gewenste vorm en maat en er zijn dunne flexibele folies op de markt die zonnecellen bevatten en dus op gebogen oppervlakten kunnen worden aangebracht. Daar leest u meer over bij techniek en innovatie. Hier volgen tips voor de gangbare standaardpanelen.

  • Kies voor een zo rustig mogelijk beeld. Zonnepanelen met een duidelijk zichtbaar patroon van aluminium rasters en hoekjes of panelen met frame van een afwijkende kleur sluiten zelden fraai aan op de heldere ritmiek van de dakbedekking en vormgeving. Zogenaamde all black panelen met een nagenoeg effen zwart oppervlak en een zwarte lijst zijn een fractie duurder dan de allergoedkoopste panelen, maar een stuk rustiger.
  • De meeste zonnepanelen meten 1.65 bij 1 meter. Er zijn echter ook kleinere panelen op de markt of afwijkende formaten. Kies de panelen waarmee u op uw dak een zo fraai mogelijk beeld vormt.
  • Leg de zonnepanelen alleen samen met zonnecollectoren voor warmwatervoorziening op hetzelfde dakvlak als de twee soorten dezelfde vorm en aanblik hebben, anders levert de combinatie een onrustig beeld op.
  • Als er een deel van de dag schaduw op een deel van uw dak valt, sluit uw panelen dan aan op zogenaamde micro-omvormers of power-optimizers. Op die manier werkt alleen het paneel dat in de schaduw ligt slechter, en niet uw hele systeem. Zo kunt u de panelen in een mooi gesloten blok leggen, ondanks momenten van schaduw op een deel ervan.