Over de schoonheid
van zonnepanelen
Download brochure

Advies 3: het rangschikken

Voor het beeld maakt het nogal wat uit hoe de zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Een heldere rangschikking en een consequente ritmiek over het hele dakvlak geeft rust. Zonnepanelen van verschillende types, of horizontaal naast verticaal op het dak trekken de aandacht en verstoren het beeld van de architectuur. Omdat je zonnepanelen niet kan verzagen, zijn dakkapellen, ontluchtingspijpjes en schuine randen vaak hinderlijke obstakels.

  • Plaats de panelen in een rechthoekig blok, zonder verspringingen
  • Houd voldoende afstand tot de goot, de nok en de dakranden
  • Houd ook voldoende afstand tot dakkapellen en dakvensters, plaats de rand van de zonnepanelen zo mogelijk op dezelfde hoogte als de dakkapellen
  • Leg geen verschillende panelen op één dakvlak. Plaats panelen van hetzelfde type en kleur als uw buren hebben gedaan, en leg ze in hetzelfde patroon. Het handigst is om ze tegelijk met uw buren door hetzelfde bedrijf te laten plaatsen.
  • Vraag de installateur om van tevoren een tekening te maken, zodat u samen tot de beste rangschikking kunt komen – misschien blijkt uit de tekening dat een andere type zonnepaneel met een andere maat een mooier resultaat geeft.
  • Er zijn dummypanelen verkrijgbaar: platen met hetzelfde uiterlijk als de zonnepanelen, maar zonder energiefunctie. Deze dummy’s kan men precies op maat maken, en zo storende onderbrekingen in het legpatroon opvullen (bijvoorbeeld bij ontluchtingspijpjes of schuine dakranden).